Natuurlijk niet. Ondanks dat het wel eens mis (Zorgplicht ICT leverancier) gaat, gaat het gelukkig ook vaak goed.
Het is een win-win; een goed opgestelde SLA voor beide partijen. Een leverancier heeft daar ook wat aan in tijden van discussie. Dan hebben zij iets in handen wat zorgen en aannames weg kan nemen en hopelijk ook de discussie kan oplossen. Het doel is immers een langetermijnrelatie tussen de leverancier en afnemer. En dat kan alleen samen, daar heb je beide partijen voor nodig. Het is niet anders dan een goed huwelijk. Daar stapt de een ook niet op als er een keer onenigheid is over de afwas. Het wordt wat anders als het servies dagelijks door de keuken vliegt. In de relatie tussen een leverancier/afnemer werkt dat net zo.
Zoek je leverancier dus goed uit!
Neem ook de afdeling inkoop (ICT) mee met wat je verwacht van een leverancier (denk aan knock-out criteria bij een aanbesteding), zodat je aan de voorkant al kunt filteren wat je wel/niet wilt. Zorg vooral dat je vlot een beeld krijgt hoe een leverancier met zijn afspraken omgaat.
Wil een leverancier de SLA meer op maat maken? Of wil een leverancier juist dat je maar akkoord gaat met de standaard voorwaarden? Waar zit de bewegingsruimte? Kijk ook naar wat de leverancier levert voor je. Voor een klein contract van een paar honderd euro per jaar ga je geen lijvig document opmaken. Houd je tot de essentie.
Leveranciers
Een Service Level Agreement (SLA) staat niet op zichzelf
Natuurlijk kun je een SLA zelf een keer doorlezen en punten eruit halen. In algemene zin. Echter om een SLA te doorgronden moet je weten